Harmanlı Kasabası

İklim

İKLİM

Türkiye’nin bölge haritasında da belirlendiği gibi Harmanlı, Takımpınar’a kadar Doğu Akdeniz ikliminde kayıtlı ve akdeniz ikliminde yetişen narenciye hariç her türlü sebze meyve yetişmekte kasabanın yerleşimi imar sahası ise doğu anadolu bölgesinde kalmakta doğu anadoluda kalan arazilerde ise birçok meyve nar, incir, fıstık ve bazı meyve ve sebze yetişmemektedir.

Kasabanın doğusunda Cangara ve Yaylacık; batısında Ozan; güneyinde Akcabel ve Burunçayır; kuzeyinde Bağşılı, Sekse, Aktoprak ve Kötel ormanı bulunmaktadır.

Harmanlı Kasabası’nın kuzeyi ve doğusu Göksu ırmağı ve Karayolu, Gölbaşı Gölü ile çevrilidir.

İklimin geçiş merkezi olduğundan yazları kurak kışları sert soğuk eksi 15 dereceye düşmekte, yazları ise 32 derece ye yükselmektedir.

Kasabanın rakımı engin yeri 1100 metre, kaya evler ise 1174 metredir.

 

KÖMÜR


Kömür ocağı, 1967 yılında arama ruhsatı ile işletmeye açılmıştır ve şu anda ocak neredeyse evlerle iç içedir. Kömürün kokusu, dumanı, tozu, bataklığı insanların sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle Harmanlı’da hastalık çeşidi fazlalaştığı gibi tatil için memleketini ziyaret edenlerin sayısı oldukça azalmıştır. Ben İhsan Özmen, bu konuda savcılığa başvurdum. Geçici çözüm arandı. Maden Kanunu ihlal edilmekte ve toplumun sağlığı tehdit altındadır. Kanun hükmü uygulanmalıdır.